Svensken mekar inte

Ny bil mekas inte med

Flertalet nya bilmodeller kan vara besvärliga att meka med. Många bilägare har dragit sig för att byta en lampa i strålkastaren på en del nya bilmodeller. Gamla bilmodeller var utformade på ett sätt där allt var mer synligt, mer lättillgängligt och lättbegripligt att reparera och byta ut.

Datoriserade funktioner och allt mer teknologi i bilarna gör att svensken inte mekar på samma sätt idag som förr. Men behöver man verkligen ha gått teknisk ingenjörsutbildning för att byta en glödlampa på bilen, byta torkarblad och göra ett oljebyte på en modern bil idag?

Osäkerheten är stor

Faktorerna som leder till svenskarna inte mekar själva bygger till stor del på osäkerheten om hur eller vad som skall göras för att bilservicen ska vara gjord på rätt sätt. Är man rädd för att göra fel väljer majoriteten att lämna in bilen för enklare åtgärder som exempelvis ett lampbyte eller byte av torkarblad. Endast 28% uppger i Expressens undersökning att de servar sina bilar på egen hand. Och 45% av kvinnorna lämnar helt över ansvaret på sin partner vad det gäller service av bilen. Lyckligtvis klarar i stort sett alla att fylla på spolarvätska själva.

farben-basic