Kamremsbyte – En dyr historia

Kamremmen

Bilar som drivs med kamrem som styr ventilernas driftsäkerhet är vanligt förekommande bland olika bilmärken och modeller. Tyvärr är det också en bildel som slits och som behöver bytas enligt tillverkarens ordinationer och tidsintervall. Viktigt att tillägga är att kamremmens livslängd sällan kan garanteras av biltillverkarna. Ett kamremsbyte är vanligen en relativt dyr historia för bilägaren.

Å andra sidan, om man väntar och skjuter reparationskostnaden framför sig, riskerar bilen motorhaveri och resultatet blir att införskaffa en helt ny motor. Det är inget alternativ för den mer ekonomiskt sinnade bilägaren. Kolla av motorljud och följ alltid det rekommenderade antalet mil en motor beräknas kunna gå innan kamremsbyte. Gör inga chansningar vad det gäller kamremsbyte och milantal. Det kan resultera i en mycket dyr historia om motorn tar skada.

Prisskillnader på bildelar

Beroende på var man inhandlar bildelar blir prisskillnaderna större än vad man först kan ana. Storstadsområdenas bildelshandlare tar högst betalt. På nätet kan man hitta de absolut billigaste bildelarna, oavsett bilmärke. För att tjäna pengar behöver man ta sig tiden att leta runt hos olika bildelsleverantörer och jämföra prisnivåerna på bildelar. Faktum är att det kan löna sig att beställa bildelarna över nätet från exempelvis Tyskland. Även om man betalar porto för att få bildelarna till Sverige kan det vara billigare att köpa dessa utanför Sveriges gränser och över nätet.

Prisskillnader bilverkstäder

När bildelarna kostar mer i storstäderna, tar även bilverkstäderna mer betalt för service och reparationer. Bor man i Stockholm kan det vara värt att bege sig ut en 45-60 minuter från stan och söka upp en bilverkstad mer lokalt. Det kan “skilja upp mot 2000 kr om man gör en bilservice i Stockholm mot att göra den ca 1 timme bort från stan. När det gäller större reparationer kan prisskillnaderna vara ännu större. Ett exempel som ges är ett kamremsbyte som utförs av en bilverkstad i Stockholm gentemot en verkstad i Söderhamn. Prisskillnaden mellan bilverkstäderna var vid jämförelsen 4000 kr och detta endast beroende på vilken ort som bilverkstaden befann sig på.

Att prisskillnaderna blir såpass stora mellan staden och landet har sin förklaring. Stockholmsområdet har dyrare lokalhyror och högre löner. Landsbygden har låga lokalhyror och lägre löner. Vad man som bilägare skall veta är att det kan verkligen löna sig att sätta sig i bilen och ta en bilverkstad som befinner sig ute på landsbygden.

farben-basic