Fusket med bilservicen

Bilservicen

Många vill ge sin bil den bilservice den förtjänar. Det är en klok investering att regelbundet serva bilen. Ska man då välja en dyrare märkesverkstad eller kan man lika gärna välja en auktoriserad bilkedja för ett billigare pris?

Svaret är att garantierna inte skiljer sig vad gäller märkesverkstäder och de auktoriserade bilverkstäderna. Eftersom EU:s konkurrensregler gäller i Sverige kan alla bilverkstäder erbjuda konsumentköplagens garantier. Det kan vara värt att notera att en del märkesverkstäder har garantier som ger bilägaren så kallad nybilsgaranti, vilken oftast kräver att bilens service görs på märkesverkstad. En del bilmärken ger upp till 7 års nybilsgaranti på vissa av sina bilmodeller, förutsatt att bilservicen endast görs på deras egna märkesverkstäder.

Däremot skiljer sig prisnivåerna mellan att välja en märkesverkstad eller en auktoriserad bilverkstad inför bilservicen. Det kan vara dubbelt så dyrt att göra en bilservice på en märkesverkstad gentemot andra bilverkstäder.

Fusket med bilservicen

Dessvärre finns det en del oseriösa bilverkstäder. Problemet med dessa kan bara lösas genom att sluta lämna in bilen hos oseriösa aktörer på marknaden. Hur ska man då veta om bilverkstaden är seriös eller oseriös? Bästa rådet är att höra med vänner eller släktingar som kan borga för att bilverkstaden enligt deras tidigare erfarenheter gör ett bra jobb.

Undersökningar av hur fusket på bilverkstäderna ser ut görs via olika oberoende konsumentgranskningar. Tre enkla fel på en bil kan missas på grund av slarv. För låg spolarvätska, lågt däcktryck och felinställd strålkastare kan ses som enkla åtgärder för en bilverkstad att åtgärda. En undersökning gav ett anmärkningsvärt resultat där fem bilar med dessa tre enkla fel lämnades in på fem olika verkstäder, varav en var en märkesverkstad. Ingen av bilverkstäderna lyckades upptäcka alla tre bristerna.

farben-basic