Garaget – bilens hem

Garaget är inte bara den plats där bilen har sitt hem större delen av tiden, utan kan också vara ett utmärkt utrymme för att själv utföra enklare reparationer på bilen. Dessutom använder de flesta sitt garage som ett extra förvaringsutrymme. För att alla dessa funktioner ska få plats på garagets ofta begränsade yta är det bra att ha några saker i åtanke när man bygger sitt garage.

Förvaringen är kanske det allra viktigaste. Om man inte vill ha garaget som ett renodlat förråd, utan faktiskt vill att bilen ska kunna stå i garaget, är det viktigt att man inte låter alla prylar ta överhanden. Ett bra sätt att skapa förvaring i garaget, samtidigt som man frigör golvyta för bilen, är att sätta upp vägghängda hyllor längs med garagets väggar. Du hittar mängder av olika hyllösningar, liksom material för att bygga egna hyllor, på Buildor.se. På det sättet får du både gott om plats att förvara alla verktyg som behövs för att meka med bilen, och tillräckligt med golvyta så att du kan parkera bilen, med marginal.

Något annat som är mycket viktigt för att det ska kännas tryggt att förvara bilen (och alla dyra verktyg) i garaget är att ha en bra och säker garageport. Förutom att man självklart ska välja en svårforcerad port, bör man också ha de estetiska aspekterna i åtanke, till exempel genom att man väljer en port i en stil och färg som passar till huset. Har man en sekelskiftesvilla kanske man inte ska välja en toppmodern och motoriserad garageport, till exempel. Andra aspekter av garaget som bör anpassas efter husets utseende, förutom porten, är dess färg, taklutning och material. På så sätt bildar garage och hus en helhetsbild tillsammans.

Ytterligare en sak att överväga innan man bygger garage är var det ska placeras. Om man har möjlighet är det självklart bekvämt att bygga garaget i anslutning till huset, så att man kan komma åt bilen utan att gå ut, men det är inte alla tomter som har rätt förutsättningar för att detta ska vara ett alternativ. Då får man hitta bästa möjliga placering för ett fristående garage på tomten.

Oavsett placering är det slutligen viktigt att tänka på att man i de allra flesta fall behöver bygglov för att bygga ett garage. Kontakta din kommun för att se vad som gäller i ditt fall.

farben-basic