Att restaurera riktigt gamla bilar

Det är än i dag relativt vanligt att se riktigt gamla bilar rullandes på vägarna. En del av bilarna är i bättre skick än andra. Riktiga bilentusiaster kan köpa in gamla bilar i sämre skick och sedan renovera dem så att de blir i närmast nyskick igen. Men det är inte en sak som vem som helst bör ge sig på. Det krävs både tid, pengar och engagemang för att det ska bli bra. Man behöver också en hel del kunskap om bilar.

Att få tag i en gammal bil

Det är inte helt lätt att få tag i en gammal veteranbil. Att leta bland företag som säljer begagnade bilar kan vara ett bra alternativ. De kan ha kontakter som man som kund inte känner till. Man bör dock komma ihåg att alla veteranbilar inte är i det allra bästa skicket och man bör inte få en chock om det är så att bilen ser ganska risig ut till en början. Det går att få ordning på den men det kan ta sin tid.

Nytillverkade delar eller i original?

När det gäller veteranbilar och deras renovering är det klokt att tänka på att deras värde kan sjunka om man använder sig av nytillverkade bildelar. Ibland är det dock det enda alternativet. Det kan nämligen vara väldigt svårt att få tag i originaldelar till riktigt gamla bilar. Om möjligheten finns och delarna inte är allt för slitna är det dock ett bra val. Ibland kan det också löna sig att rengöra och renovera de delar som redan finns i bilen istället för att köpa nya.

Vad behöver i regel göras?

Beroende på hur bilens skick ser ut kan det finnas olika saker som behöver göras. Om bilen är fräsch kanske det räcker med att se över den samt att rengöra den invändigt och utvändigt. Det kan också vara så att bromsarna behöver ses över. Ibland kan bilen vara i så dåligt skick att hela motorn behöver bytas.

Regler för bilbälten och annat

När det gäller de äldre bilarna finns det ibland inga säkerhetsbälten och om bilen är äldre än en viss årsmodell får man faktiskt köra helt utan bälte även i Sverige. Det kan dock vara klokt att komma ihåg att det är relativt riskfyllt, trots att det är lagligt. Det finns också olika regler för bilens lysen, besiktning och för bilskatt. Bilar äldre än 30 år behöver man till exempel inte betala bilskatt för.

Vad kostar det att få bilen i ordning?

Ju mer man kan göra på bilen själv, och om man kan få tag i delar på andrahandsmarknaden, desto mer pengar kan man spara under renoveringen. Att behöva lämna in bilen för att renovera den kan kosta en hel del.

farben-basic