Bli din egen bilmekaniker

Oavsett om du är en trogen gör-det-självare eller om du bara vill lära dig lite mer om bildelar och meka och fixa saker på bilen utan att behöva betala tusenlappar, så kan det vara intressant att lära sig mer om hur man blir sin egen bilmekaniker. Stora reparationer ska du kanske överlämna till verkstäder, men småreparationer kan du gott och väl göra själv.

Kan dagens datorer sätta bilentusiaster i fällan?

Att meka med bilen och skapa ett eget hemmabygge av en gammal bil för att sedan rusta upp den och göra den som ny är många hobbymekanikers dröm. Dock ska man vara försiktig att inte mixtra alldeles för mycket med dagens digitaliserade funktioner i bilen, eftersom förändringarna där kan orsaka fel och inte är godkända av en riktig verkstad. Detta har kommit upp på tapeten i till exempel USA, där reglerna har varit hårda mot privatpersoner som ägnat lite extra tid åt sin favoritbil. I vissa fall har det till och med setts som ett lagbrott, även om vissa grupper nu försöker lätta på bestämmelserna och hoppas att det ska vara till hobbymekanikernas fördel att kunna mixtra runt som de vill.

Lär dig bli en proffsmekare

Du som tror att du har tummen mitt i handen och ryser vid blotta tanken på att överhuvudtaget ta i din bil annat än på ratten kan ändå lära dig att bli en sjuhelsikes mekare. Med rätt inställning och motivation så är det relativt lätt att lära sig om bilens alla delar och hur de fungerar. Det bästa är naturligtvis att följa en proffsmekaniker i verkstaden eller vara med på ett hörn när kunniga personer rustar upp sina bilar, men du kan även ta kvällskurser och läsa dig till mycket. Det finns många biltidningar och handböcker att införskaffa, och även nätet är fullt av forum och hemsidor om bilar. Det som dock är det viktigaste är det praktiska. Börja gärna med någon gammal rishög utan dator, som tål det mesta och där det inte gör något om du bidrar till några småfel. Då behöver du heller inte söka dig till lånapengarguide.nu för att hitta ett lån för att reparera skadorna.

Lär av dina misstag

Ett av de bästa tipsen för att bli en händig bilmekaniker är att experimentera och lära sig av sina egna misstag. Börja med att läsa dig till grunderna men sätt sedan igång därhemma i garaget. För några år sedan tyckte Naturvårdsverket att man skulle införa förbud mot “hemma-mek”, men som tur är gick detta aldrig igenom, och det är fritt fram att bli mekaniker på halvtid om man så vill. Bli därmed din egen bästa lärare!

farben-basic