Bilbarnstolar – så installerar du en på bästa sätt

När man har fått tillökning till familjen, och det är dags att åka hem från sjukhuset med det nya tillskottet, är det givetvis viktigt att ha rätt typ av babyskydd i bilen. När barnet sedan växer, så ska man uppdatera bilbarnstolen enligt vad som passar barnets höjd och ålder. Bilbarnstolar och babyskydd kan monteras i bilen på olika sätt beroende på modell av bil samt modell av bilbarnstol. Man kan antingen montera den i bilen med hjälp av bilbältet, eller med IsoFix-fästen som finns i de flesta nyare bilar. Detta är ett uppskattat alternativ, då man i princip bara klickar fast stolen i bilens fästen. En indikator på bilbarnstolen berättar om stolen är rätt monterad eller inte, så att du inte behöver vara osäker. De moderna bilbarnstolarna är väldigt säkra och har även side-impact protection, eller SIP som det ofta förkortas i produkttexter. Det innebär förbättrat skydd för kollisioner från sidan.

Bilbarnstolar köpta från utlandet

Numera väljer många att köpa sina bilbarnstolar online. Innan man klickar hem en bilbarnstol måste man dock ta reda på om den uppfyller alla rådande säkerhetskrav samt de krav som vi har i Sverige för bilbarnstolar och dess användning. barn ska sitta bakåtvända i bilen så länge som möjligt för att de ska få ett fullgott skydd i händelse av en kollision. Barnets huvud är den tyngsta delen av barnets kropp, och om barnet sitter framåtvänd, kan huvudet åka framåt och orsaka svåra skador, som i värsta fall kan leda till döden. Därför ska barnet helst sitta bakåtvänt fram tills det är stort nog att kunna använda en bälteskudde. Babyskydd ska alltid monteras bakåtvänt, och aldrig på ett säte som har krockkudde monterat, även om det är avstängt. Bilbarnstolen ska över huvud taget helst inte monteras på passagerarsätet fram, utan alltid i baksätet och då med ryggen i färdriktningen. Även om man kan köpa bilbarnstolar där barnet sitter med ansiktet framåt, så är dessa inte att rekommendera om det inte föreligger andra orsaker till varför barnet måste färdas framvänt.

Smarta One-click lösningar

Numera har de flesta babyskydd smarta one-click lösningar, dvs att med hjälp av babyskyddets fästen kan man med ett klick montera babyskyddet i bilen med hjälp av IsoFix-fästena, eller på en så kallad bas-enhet som man fäster med IsoFix eller bälte direkt i bilen. På den kan man då bara klicka fast babyskyddet. På samma sätt kan man klicka fast babyskyddet direkt på barnvagnens chassi och på så sätt förflytta barnet utan att behöva väcka det om det har somnat i bilen. Mycket smidigt och smart. Det finns även babyskydd med inbyggda utfällbara hjul, som förvandlas till en smidig vagn. Man behöver med andra ord inte köpa mer än en produkt som fungerar under den första tiden. När barnet blir äldre, och har vuxit ut babyskyddet finns inte samma typ av lösningar, men en resevagn tar liten plats i bagagen och är minst lika smidig att ha med sig när man är ute på stan eller ska ut och resa.

farben-basic